Anerkendende kommunikation

Skrevet af

Berit Mikkelsen

Indre GPS og Kommunikationsfælden

Ianneia Melgaard udgav bogen Anerkendende kommunikation – med empatien som vejviser i 2019. Bogen er helt Ianneias eget mix af anerkendelse, ikkevoldelig kommunikation og livserfaring, men jeg fik simpelthen lov til at bidrage med et fagligt indspark omkring ikkevoldelig kommunikation allerede fra 2017. Det var jeg superglad for og det var dejligt at komme i kontakt med Ianneia igen på denne måde.

Anerkendende Kommunikation

Uddrag af bogen

Kommunikationsfælden

Artikel om kommunikation til børn

Ianneia skriver ”Noget som jeg særligt holder af er begrebet ”den indre GPS”, – læs hvad Ianneia skriver

Vi har alle fået en unik gave, da vi blev født ind i denne verden. Vores indre GPS. Det fantastiske navigations-system, som guider os igennem livet og som er designet til at sørge for at vi trives og har det godt – og kan hjælpe andre med at trives og ha det godt.

 

Den indre GPS = dine følelser og behov

Hvordan fungerer den indre GPS? Hvad består den af? Og hvordan bruger du den – både i dit liv og i din egen kommunikation, men også i din måde at møde andre på?

Din indre GPS består af dine følelser og dine behov. Forstået på den måde, at dine følelser er damen med stemmen, der hele tiden guider dig, mens opfyldelsen af dine behov er ruten og destinationen.

Lad mig forklare, hvordan det hænger sammen.

Hele livet igennem – eller vi kan også bare sige hele dagen eller ugen igennem – fyldes du af forskellige følelsesmæssige tilstande.

Når det, du oplever, er godt for dig – og dine behov altså er opfyldt – så sender GPS-damen i form af dine følelser behagelige signaler til dig. Glæde, tilfredshed, ro, balance, velvære. Det er det, jeg i GPS-sprog kalder: du er på marguerit-ruten, det er godt for dig, du får dine behov opfyldt, fortsæt endelig ad samme rute.

Når det du oplever, derimod ikke er godt for dig – og dine behov altså ikke er opfyldt – så sender GPS- damen i form af dine følelser ubehagelige signaler til dig. Frustration, irritation, vrede, træthed, udmattelse. På GPS-sprog kan vi sige: det er ikke en god rute for dig, du kommer ikke hen til destinationen (=opfyldelse af dine behov=trivsel), beregn ny rute eller lav en u-vending.

Helt enkelt og ligetil. Hvor svært kan det være?

 

Mere information om anerkendende kommunikation

Du kan læse mere om kommunikationsfælden her

Mere information om anerkendende kommunikation

Læs artiklen Fungerer din indre GPS?

 

Lignende artikler

Vandring til Forandring

Vandring til Forandring

Vandring til forandringProjektet ‘Når kvinder går sammen, knyttes der bånd’, også omtalt af deltagerne som ‘Vandring til forandring’ var et kursusforløb udbudt under LIVKOM med midler fra Offerfonden i samarbejde med konsulent og metodeudvikler Berit Mikkelsen....

læs mere
Zoom ud

Zoom ud

Zoom ud - new normalMed udbruddet af COVID-19 i foråret 2020 har vi alle måtte forholde os til en ny virkelighed. Virkeligheden er nu den, at virkeligheden er en anden. Da krisen indtraf og lukkede Danmark ned i starten af marts, følte mange virksomheder og små...

læs mere
IRONMIND

IRONMIND

IRONMINDKort fortalt IRONMIND Samtaler i forlængelse af min gode kollega og ven Christians udgivelse af bogen IRONMIND – 2020. Skønt at lynlæse bogens kapitler, stille en masse spørgsmål til Christian og få talt nogle spændende pointer frem. Det blev til 9 små...

læs mere